FAQ

Česta Pitanja

QUEST DNK TEST OČINSTVA

Toplo preporučujemo uključivanje biološke majke u test očinstva jer njeno učešće može ubrzati rezultat testa očinstva. Ponekad je potrebno uključiti majčinu DNK u testiranje da bi se dobio i potvrdio konačan rezultat.

U kutiji seta nalaze se brošura i detaljna uputstva u kojima možete pročitati sve o samom testu i korak po korak pratiti proceduru. Kada dobijete svoj set najpre pažljivo pročitajte brošuru i uputstva, a zatim pristupite popunjavanju obrazaca i prikupljanju uzoraka. Na kraju sve upakujte u priloženu kovertu za slanje i pošaljite nam. Dobićete već popunjene koverte sa plaćenom poštarinom

Uzorak DNK za test očinstva izoluje se iz brisa bukalne sluzokože. Bris bukalne sluzokože (sluznice) uzima se sa unutrašnje strane obraza i potpuno je bezbolan i bezbedan čak i za novorođenčad. Svakom ispitaniku je potrebano uzeti četiri brisa i staviti ih u odgovarajuću kovertu koja se nalazi u setu. Na kovertu se upisuju podaci koji su označeni u odgovarajućim poljima. Detaljno uputstvo nalazi se u setu.

Bris bukalne sluznice nije isto što i uzorak pljuvačke, pa preporučujemo da pažljivo pratite uputstvo za uzorkovanje briseva priloženo u setu: utljavajte u sluzokožu minimalno 30 sekundi po brisu, vodeći računa da izbegnete područja desni bogata pljuvačkom. Ako vam se uzorci čine „previše vlažnim“ prosušite ih na vazduhu 1-2 minuta mahanjem (nikako nemojte spuštati na neku površinu) pre nego što ih odložite u papirnu kovertu.

Odgovor je ne. Ako se testirate u zakonske svrhe, kao što su dokazivanje roditeljstva, izdržavanje deteta, starateljstvo nad detetom i slično definitivno vam je potreban sudski prihvatljiv test. Sudovi neće prihvatiti rezultate testova kod kojih je DNK sakupljena kod kuće, jer identitet učesnika ne može da se proveri i potvrdi. Ako mislite da će vam možda ikada trebati rezultati iz pravnih razloga (čak i ako vam sada to možda nije potrebno), onda je druga  vrsta testiranja možda bolji izbor od kućnog testa. Javite nam se da proverite koje su druge opcije.

Da; rezultati kućnog testa očinstva su jednako tačni kao i na sudu prihvatljivi testovi. U stvari, kada uzorci stignu u laboratoriju, postupak testiranja je potpuno isti. Možete biti sigurni da su vaši rezultati kućnog testa očinstva tačni za priložene uzorke.

Ne postoje starosna ograničenja za učesnike QUEST DNK testa očinstva. Ukoliko odrasla osoba prikuplja uzorke prema uputstvima, brisevi obraza su bezbedni čak i za novorođenčad.

Rezultati testa biće vam javljeni i poslati na e-mail koji ste upisali na zahtevu za testiranje u roku od 10 dana po prijemu uzorka. Rezultati se dostavljaju na e-mail adrese svih testiranih strana.

QUEST DNK TEST NEVERSTVA

Javite se našem kontakt centru za pomoć pri odabiru testa: 069 222 55 00

Testiranje QUEST DNK testom neverstva je potpuno poverljivo. Svi podaci se bezbedno čuvaju, i to najviše 3 meseca pre nego što se unište. Nijedna privatna informacija ili DNK podatak se ne deli sa trećim licima. U konačnom izveštaju se ne pojavljuju imena: samo referenca na uzorke i polove koje je dostavio klijent.

Ne; Ovaj test se ne može koristiti u slučajevima koji uključuju sprovođenje zakona ili trenutni pravni postupak, niti se sme koristiti u slučaju koji uključuje maloletnika. Budući da je klijent odgovoran za prikupljanje svih uzoraka za test, te da DDC ne može da potvrdi i dokaže njihovo poreklo, rezultati nisu prihvatljivi na sudu.

Uzorak tkanine je najčešći tip koji se koristi za test neverstva. Ako uzorak ima vlage, zaštitite ga skladištenjem u papirnoj koverti, nikako u plastičnoj: to pomaže u održavanju uzorka valjanim za testiranje.

Dobijate laboratorijski izveštaj sa detaljima:

  • Da li je na uzorku otkrivena DNK
  • Kog je pola osoba čija je DNK otkrivena 
  • Da li se predmetna DNK podudara sa uzorkom koji ste dali 
  • U slučaju više uzoraka, izdaje se više izveštaja. Na raspolaganju vam je naš stručni tim koji će pomoći da razumete rezultate

QUEST DNK TEST POREKLA

Naši klijenti nam poveravaju svoje najosetljivije genetičke podatke – i mi to poverenje shvatamo ozbiljno. Rezultati DNK analiza i podaci koji mogu da otkriju lični identitet čuvaju se u potpunosti poverljivim i ne prodaju se, niti dele sa trećim licima (osim ukoliko bi došlo do prodaje naše kompanije), izuzev ako na to nismo zakonski prinuđeni. Zbirne anonimne podatke (informacije koje se ne mogu pratiti do određene osobe) možemo koristiti u istraživačke i marketinške svrhe i za poboljšanje naših usluga. Poštovanje privatnosti naših kupaca je srž onoga što radimo.

Ovo je test autozomne DNK, poznat i kao SNP (izgovara se „snip“) test. 

Postoje četiri vrste DNK:

Y-DNK, koja se javlja samo na Y-hromozomu. Generacijama se prenosi sa oca na sina i nasleđuju je samo muškarci.

X-DNK, koja se javlja samo na X-hromozomu, žene je nasleđuju od oba roditelja, a muškarci uvek od majke.

Mitohondrijalna DNK (poznata i kao mtDNK) prenosi se majčinom linijom, a nasleđuju je sinovi i kćeri, ali je prenose samo žene. To je najmanje promenljiv tip DNK. Nalazi izvan ćelijskog jedra, ćelijskim organelama koje se zovu mitohondrije, a ne na hromozomima.

Autozomna DNK se nasledjuje od stotina hiljada vaših predaka kroz vekove. Smeštena je u 22 hromozoma i čini 90% vaše DNK.

Ovaj test ispituje skoro 80.​​000 vaših autozomnih markera (SNP) i upoređuje ih sa karakterističnim mutacijama u 41 genskom fondu u preko 1000 referentnih populacija. Ovo precizno određuje mesta i vremena u kojima se vaša DNK poslednji put promenila.

Nivo tačnosti zavisi od porodične istorije. Ako su vaši roditelji iz istog mesta i dele relativno homogene genske baze, test može oba njihova DNK potpisa pratiti u zemlji porekla u 81% slučajeva. QUEST DNK test porekla tačno predviđa barem jednog roditelja tačnoj zemlji porekla u 96% slučajeva. 

U istraživanju ljudi iz celog sveta, putevi migracije generisani iz algoritma GPS Origins predvideli su kontinentalno poreklo sa tačnošću od 98%, 83% pojedinaca dodelili svojoj zemlji porekla i, tamo gde je bilo primenljivo, 66% njih svojoj regionalnoj lokaciji.

Ako su vaši preci bili iz zapadne Evrope, a roditelji su vam iz istog regiona, ne udaljavajući se od mesta odakle su došli, test će staviti vaš DNK potpis u krugu od 50 milja od njegovog pravog porekla, a često i bliže.

Vaši rezultati pokazuju poreklo kao tačku na mapi. Granica greške pojavljuje se kao krug oko tačke. Što je manji krug, tačniji je rezultat. Tačnost takođe zavisi od veličine referentne populacije u datom području; što je veća referentna grupa, to su rezultati tačniji.

Imajte na umu da rezultati ne predviđaju vašu adresu stanovanja, već šire poreklo vašeg DNK pečata, pokazujući poslednja tri  mesta na kojima je značajno izmenjen.

Da, vaša datoteka sa sirovim podacima vam je dostupna – jer su to vaši podaci! Sve o preuzimanju će vam objasniti naše kolege iz kontakt centra. Pozovite 069 222 55 00

Imate pitanja?
Kontaktirajte nas!

POŠALJITE NAM EMAIL

kontakt@dnktest.rs

NAZOVITE NAS

+381 69 222 5500