Porodicaporodicna tradicija - slika - quest dnk test

Blizi nam se Uskrs, veliki verski praznik, koji okuplja porodicu. Porodična tradicija je nešto što se iz godine u godinu stvara, jačajući porodično učešće.

Tradicije pomažu u jačanju porodičnih veza. Utvrđeni rituali pomažu članovima porodice da veruju jedni drugima. Tradicije porodicama pružaju određeno vreme za interakciju, kao i za prenošenje kulturnog, socijalnog ili verskog nasleđa i povezivanje generacija.

Pored toga, porodične tradicije poboljšavaju porodično i lično blagostanje i takođe mogu doprineti porodičnom identitetu. Jake porodične veze stvaraju se i ojačavaju tradicijama koje se podržavaju i održavaju.

Bez obzira da li se vaše tradicije temelje na religiji, kulturi ili zabavi, one služe kao podsetnici odakle potiče vaša porodica ili kao uspomene koje pomažu u oblikovanju vaše porodice. 

Pre svega porodica u ovakvim verskim praznicima uživa u zajedničkom spremanju hrane, farbanju jaja, dekoraciji praznicnog stola. Možda se vaša porodica odluči za šetnju svakog božićnog jutra ili uživa u razmeni poklona tokom vaših proslava. Tradicije su ono što želite da napravite od njih.

porodicna tradicija - quest dnk test

Porodice na ovaj nacin pružaju osećaj udobnosti i sigurnosti svojim ukućanima, posebno deci koja su uključena. Deca vole rutinu i doslednost; porodična tradicija pruža ovo godinu za godinom. Takođe, pomaže deci da upravljaju promenama u godini i daje im nešto čemu mogu da se raduju, a takodje im daje osecaj identiteta. Pomaže i u izgradnji karaktera. U brzom i  promenljivom svetu, utešno je imati malo doslednosti. Bez obzira na to da li je reč o porodičnom ručku ili vožnji bicikla vikendom, tradicija nudi sigurnost.

Kako deca rastu i sazrevaju, tradicija se takođe može menjati ili menjati u skladu sa potrebama svake porodice. Na primer, porodica sa malom decom ima tradiciju zajednickog kićenja novogodišnje jelke ili farbanja uskršnjih jaja. Porodični rituali takođe uče jakim vrednostima. Na primer, ako vaša porodica ide u crkvu svake nedelje, to pokazuje vašoj deci da je vera važna. Ako deci čitate svako veče pre spavanje, to ih uči da uvek ima vremena za učenje. Porodična okupljanja i porodični odmori im govore o pripadnosti i vremenu kada se posebno pruza ljubav.

Što deca više znaju o istoriji svoje porodice, to je jači njihov osećaj kontrole nad svojim životom, to je veće samopoštovanje, što dovodi do manje emocionalnih problema i problema u ponašanju.

Sve u svemu, tradicija pruža zdravo razumevanje sebe od malih nogu, na čemu mogu nastaviti da nadograđuju kako odrastaju. 

Porodične tradicije ne moraju biti formalne, otmene ili preskupe. Ne moraju čak ni da se vrte oko praznika – porodičnu tradiciju možete da delite bilo koji dan ili doba godine.

Postoje porodične tradicije koje se javljaju svakodnevno, poput rutine pred spavanje ili popodnevnog vremena za zajednicko učenje. Postoje i one koje su nedeljne, poput večernjih crtanih filmova ili subotom ujutro, filmske večeri vikendom, pravljenje slatkiša ili zajedničko pripremanje obroka, pravljenje zajednickih rukotvorina, i onih koje su godišnje, poput posete bake i deke za rođendan, pravljenja poklona mami za 8.mart, godišnja porodična letovanja, porodični sportski turniri… 

Bez obzira koja je vaša porodična tradicija ili šta vaša porodica odluči da stvori, važno je imati samo nešto za sve članove porodice sa nestrpljenjem. Tradicije pomažu u stvaranju toplih, pozitivnih uspomena kojih se možete rado prisetiti i vraćanju članova porodice iz godine u godinu.

Osvrćući se unazad, možda ćete postati nostalgični, ali najbolje je to što nikada nije kasno započeti novu tradiciju ili nastaviti staru.

Leave a Reply